Fila Brasileiro kennel Anjo da Guarda heet u welkom in de wereld die Fila Brasileiro heet,
neem een kijkje op onze website en laat je zelf betoveren door onze Fila Brasileiro's.
Zo nu en dan hebben wij pups uit verantwoorde combinaties.
 
Wij fokken op gezondheid en zonder de karaktereigenschappen uit het oog te verliezen.
Dit volgens de eisen van de Raad van Beheer en de rasvereniging MNCN.
Tevens worden onze honden voor het dekken onderzocht door een erkende dierenarts waarvan een gezondheids verklaring aanwezig is.
U kunt bij onze kennel ervan verzekerd zal zijn dat al onze pups een Nederlands FCI stamboom krijgen.
  
Bij onze kennel stopt de begeleiding niet bij de voordeur, u kunt altijd op ons terugvallen met al uw vragen. 
 
Het is ook mogelijk om sperma gekoeld of bevroren van onze reuen wereldwijd te transporteren.
Heeft u vragen of interesse aarzel dan niet en neem contact met ons op.
U bent altijd van harte welkom om onze kennel te bezoeken en kennis te maken met dit geweldige ras
 

http://www.anjodaguarda.nl  of   anjo.da.guarda@live.nl

 

 

 
De Fila Brasileiro is van oudsher een echte werkhond. Hij werd gebruikt voor het opsporen van ontsnapte slaven, het in bedwang houden van vee, als jager op groot wild en als waakhond. Het is logisch dat van zo’n veelzijdige hond heel wat stevige karaktereigenschappen worden geëist. Een makkelijke hond kun je hem dan ook niet noemen. Voor het eigen gezin is een goed opgevoede Fila een gouden kameraad, maar met vreemden blijft het altijd oppassen. Alleen verantwoordelijke mensen met veel kennis van hondengedrag kunnen aan een Fila Brasileiro beginnen.
 
De Fila Brasileiro is dan ook een hond met twee gezichten. Aan de ene kant is er het gezicht naar zijn familie, aan de andere kant dat naar alles wat daarbuiten valt. Voor zijn eigen mensen is de Fila een zeer toegewijde, vriendelijke en betrouwbare hond die een ongekende zachtheid aan de dag kan leggen. Zijn gehechtheid aan zijn baas is bijna legendarisch en dat legt een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van de Fila-eigenaar. Die moet ervoor zorgen dat zijn hond goed en met kennis van zaken wordt opgevoed, want als er iets misgaat, is het vrijwel onmogelijk om de hond te herplaatsen omdat die in de meeste gevallen nog maar heel moeilijk een band met een nieuwe eigenaar aangaat.
Het andere gezicht van de Fila laat hij zien aan onbekende. Vanaf de leeftijd van vijf maanden worden de meeste Fila’s wantrouwig en hebben zelfs afkering van vreemden en onbekenden. Ze hebben een aangeboren drang om hun gezin en diens bezittingen te beschermen.
Het hoeft dan ook geen betoog dat een Fila een formidabele waakhond is die zich door niets of niemand laat intimideren en meer dan in staat is daadwerkelijk in te grijpen als hij vindt dat dit nodig is.
 
Er is een keus tussen twee types, CBKC en CAFIB. 
Hoewel de twee types bij het FCI onder 1 noemer  Fila Brasileiro vallen is er een verschil tussen deze twee types.
Wij spreken hier over de Showlijn (cbkc) en de werklijn (cafib) 
Vaak wordt de benaming CAFIB ten onrechte gebruikt voor de Fila. CAFIB is een kennelclub die keuringen verricht om het predikaat CAFIB te verkrijgen.
De origin CAFIB wordt alleen uitgereikt aan nesten die voort komen uit ouderdieren die beoordeeld en goedgekeurd zijn door de CAFIB. Natuurlijk kan je ook een volwassen Fila laten keuren door deze kennelclub.
 
De showlijn (cbkc) heeft de neiging om zwaarder te zijn, meer losse huid te hebben en groter te zijn in hoogte. Vaak zijn ze iets milder van "Ojeriza”
 
Dat betekend dus dat de werklijn (cafib) wat minder zwaar is, iets minder losse huid heeft en wat kleiner in de hoogte. Zij zijn wel vaak scherper van "Ojeriza”
 
De standaard zelf heeft weinig verschillen.                                                                                                                                                        
CBKC accepteert reuen tussen de 65-75 cm.                            
                           teven tussen de 60-70 cm.
CAFIB accepteert reuen tussen de 66-70 cm.                              
                           teven tussen de 60-65 cm.
 
CBKC accepteert zwart en CAFIB niet.
 
Voor sommigen is het kruisen tussen een CAFIB en CBKC een doodzonde, echter dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wat voorop moet staan is behoud van de kenmerken van de Fila zowel qua karakter als qua exterieur.
 
De keus hangt helemaal af van de liefhebber/koper zelf. Het is een kwestie waar de voorkeur naar uit gaat.
 
Men moet wel stil staan met het sterke temperament  en afkeer van vreemden als men erover denkt een Fila als huisdier te nemen. Vaak is het zo dat je niet zomaar iedereen kan laten oppassen als je bijvoorbeeld op vakantie wilt. Ook zijn er bijna geen pensions die de Fila Brasileiro accepteren om daar te verblijven. 
 
Het ontvangen van bezoek kan een probleem zijn, vaak moet men de Fila scheiden van het bezoek omdat hij van nature erg beschermend is voor "zijn”terrein en familie. Een grote tuin of terrein een pre. Het is belangrijk dat de Fila voldoende lichaamsbeweging krijgt.
 
De Fila straalt kalmte, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen uit. Hij laat zich niet uit zijn evenwicht brengen door vreemde geluiden of een onbekende omgeving. De Fila is een onovertroffen bewaker van de eigendommen van zijn baas. Instinctmatig is hij een toegewijd jager op groot wild en een veedrijver. 
 
 
 
Fila’s hebben een uitzonderlijk goede neus en een flink portie jachtinstinct. Het uitgesproken Fila-karakter maakt dat de hond aan de ene kant bijzonder zacht en tolerant is voor ieder die hem lief is en aan de andere kant hard en onverschrokken is voor ieder die hem en zijn mensen bedreigd.
 
De Fila is een prima gezinshond, hij is erg aanhankelijk en tolerant. Voor eigen kinderen zal de Fila dan ook geen enkel probleem vormen. De speelkameraadjes van uw kinderen zal niet iedere Fila zomaar accepteren, dit heeft dus extra uw aandacht en begeleiding nodig. De omgang met andere huisdieren zal weinig problemen geven, die horen er voor de Fila gewoon bij. 
 
 
Een Fila staat bekend om zijn wantrouwen voor vreemden. Regelmatige bezoekers worden zolang de eigenaar thuis is gemakkelijk geaccepteerd. Ten opzichte van anderen honden, die niet tot het eigen roedel behoren, maar wel van hetzelfde geslacht zijn, is de Fila vaak dominant. Ten slotte, betrek uw Fila overal hij, dan zal het vanzelfsprekend zijn om het nieuwe te accepteren. Hij heeft dan immers geen enkele reden om jaloers te zijn. 
 
De Fila Brasileiro kun je het beste beschrijvingen als een zelfstandig denkende hond. Hij heeft een zachte hand nodig en een rustige consequente aanpak. De Fila is daarom over het algemeen geen hond voor beginners.
De opvoeding dient in alle rust en met veel begrip voor het karakter van de hond te geschieden, daarom moet de eigenaar een zelfverzekerde, evenwichtig en rustig persoon zijn, die de hond een stabiele leefomgeving kan geven.
 
 
Socialisatie is het sleutelwoord.
Waarschijnlijk zal een goed gesocialiseerde Fila op volwassen leeftijd nog steeds een afkeer hebben van vreemden, maar door een uitstekende socialisatie zal hij net dat beetje extra hebben meegekregen om niet iedere vreemde of onbekende als potentieel gevaar te zien.
 Trek veel tijd uit voor de socialisatie, begin hier direct mee zodra uw pup bij u in huis komt en ga zeker door tot de hond. Volwassen is. Een puppy leert van de ouderdieren en roedelgenoten. Die taak nemen wij als baas over op het moment dat de pup bij ons in huis komt. Aangezien de Fila zeer baas  gericht is een zeer gevoelig van karakter, moeten wij onze voorbeeldfunctie serieus nemen. Het zachte karakter van de Fila naar voren brengt, getuigd van een zeer goede opvoeding en doet beslist geen afbreuk aan de alertheid, waakzaamheid en beschermingsdrang die de Fila van nature in zich heeft. Wen uw hond aan lawaai, verkeer, drukte en breng hem zo veel mogelijk in kontact met mensen en andere dieren. U krijgt allicht een socialere hond. Een Fila zit graag hoog op een stoel of bed, zijn dag en activiteiten te overdenken. Het liefst naast of op zijn baas. Stel duidelijk de grenzen, die iedere baas natuurlijk zelf bepaald.
 
 Het zachte karakter van de Fila naar voren brengt, getuigd van een zeer goede opvoeding en doet beslist geen afbreuk aan de alertheid, waakzaamheid en beschermingsdrang die de Fila van nature in zich heeft. Wen uw hond aan lawaai, verkeer, drukte en breng hem zo veel mogelijk in kontact met mensen en andere dieren. U krijgt allicht een socialere hond. Een Fila zit graag hoog op een stoel of bed, zijn dag en activiteiten te overdenken. Het liefst naast of op zijn baas. Stel duidelijk de grenzen, die iedere baas natuurlijk zelf bepaald.
 

Gezondheid en Gevoeligheid

In de loop der jaren is gebleken dat de Fila Brasileiro een aantal gevoeligheden heeft die niet zozeer rasgebonden zijn, maar zeker het vermelden waard, en kan deze informatie u veel leed besparen. De Fila is gevoelig voor een maagtorsie. Dit is een kanteling van de maag, waardoor er en afsluiting ontstaat tussen slokdarm en maag, en tussen maag en darmen. De maag vult zich hierdoor met gassen. Zeer snel ingrijpen door een vakkundige dierenarts is voor de hond van levensbelang. Symptomen die op een maagtorsie kunnen wijzen zijn: kwijlen, kokhalzen zonder dat er braaksel komt, onrustig gedrag, strekken/ uitrekken en omkijken naar de buik. Als de buik uitzet is grote spoed vereist. NOOIT afwachten, beter loos alarm dan uw hond die sterft. Het is goed om verschillende maaltijden over de dag te verdelen, en niet vlak of na het wandelen en spelen voeren!

De Fila is zeer gevoelig voor narcose. Een normale dosis voor een hond van zijn gewicht, kan voor een Fila betekenen dat hij niet meer zal bijkomen uit de narcose. Maak uw dierenarts hier voor de zekerheid attent op.

Zoals al eerder genoemd is de Fila laat volwassen en heeft veel tijd nodig om zowel geestelijk als lichamelijk te groeien. Omdat de Fila van zichzelf een grote zware hond is, is het van belang om in de opgroeifase het rustig aan te doen met uw pup. Dit in verband met de ontwikkeling van de knie/ kruisbanden en de ontwikkeling van de heupen/ gewrichten in voor en achterpotten. Door de snelle groei van deze zeer zware honden zijn het vaak de kruisbanden die het moeten ontgelden door overgewicht, lange wandelingen en heftige stoeipartijen. De kruisbanden worden dan overbelast, het kan dus voorkomen dat er tijdens een stoeipartij een kruisband inscheurt. Of de hond verstapt zich lelijk en scheurt de kruisbanden af tot op het bot. Beiden kunnen goed verholpen worden door (indien de kruisband licht is ingescheurd) de hond een lange tijd veel rust te bieden, of bij ernstige acute klachten direct de hond te laten opereren.

Na goed herstel kan de hond alles weer. Begin niet te vroeg met serieuze fietstochten en beperk het traplopen. Houd in uw achterhoofd, dat een geoefende sterke Fila zijn snelle grote lichaam beter kan dragen dan een te dikke ongeoefende Fila